Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

МИЛАН НЕШИЋ И ВЛАСОТИНЧАНИ

Олга Нешић, 98-годишња ћерка хидроинжењера Милана Нешића, који је Власотинчанима најпознатији по томе што је пројектовао кеј на Власини, поклонила је библиотеци „Десанка Максимовић“ 200 књига из личне библиотеке, као захвалност за сећање које Власотинчани негују на њеног оца.

Биста Милану Нешићу подигнута је пре осам година на почетку кеја, који носи његово име, али се је постамент урушио, након чега је споменик обновљен прошле године, на 50.годишњицу Нешићеве смрти.

Милан Нешић и његове две сестре живели су у Власотинцу јер је њихов отац,  иначе родом из Зајечара,  био постављен за среског начелника. Сестре су и касније остале да живе у вароши на Власини, а Милан је као студент отишао у Београд и тамо остао.

Чланови породице, али и сви који су га познавали, кажу да је лета проводио у Власотинцу, где је волео да пеца рибу и ракове у Власини.

Књиге, које је његова ћерка Олга поклонила власотиначкој библиотеци већ су пописане, обрађене и налазе се на полицама.

– Госпођа Олга није прекидала своје везе са Власотинце и ово је један од начина да одржи везу са местом које је њен отац толико волео – додаје директор библиотеке Срба Такић.